Barndomsminner fra jul i Nusfjord

Skjermbilde 2023-10-07 kl. 14.59.40

Julen nærmer seg, og mens vi forbereder oss på årets feiring, har vi tatt en prat med Lillian og Mariann som bor i Nusfjord, for å lære mer om hvordan julen ble feiret da de var barn.

De tidligste bosettingene i Nusfjord stammer fra 425 f.Kr. Vår unike kulturelle arv gjør denne byen til en av Norges eldste og best bevarte fiskedestinasjoner, med en lang og vedvarende tradisjon for sesongfiske av torsk. I Nusfjords «gullalder» bodde det over tusen innbyggere i sentrum, men i dag er det kun nitten personer som kan kalle Nusfjord sitt permanente hjem.

Lillian og Mariann er to av disse nitten personene, og de har bodd i Nusfjord hele livet. Vi har vært så heldige og fått høre en historie fra barndommen deres om hvordan de, og alle andre som bodde i Nusfjord, forberedte og feiret jul.

«Alle i Nusfjord gledet seg til jul, både store og små. I desember ble vinduene i landhandelen dekket av gråpapir, og alle barna prøvde desperat å se inn, men det nyttet ikke.
Da papiret endelig ble fjernet, kom alle til landhandelen for å se. Juledekorasjoner, englehår, konfekt, julebokser med ansjos, fargeleggingsbøker og munnspill dukket opp i vinduet. Og frukt! Appelsiner, epler og bananer ble bare solgt i julen, og det var veldig stas.

Det fantes ingen grantrær i Lofoten før i tiden, så «Karoline» gikk på jakt for væreieren. Hun reiste til Namsskogan hvor væreieren eide skog. Noen dager før jul la Karoline til ved brygga i Nusfjord, og da var det bare å skaffe seg et juletre før de ble utsolgt.

Laila, Solveig og Grethe feirer jul i Rorbu 29

Så kom julaften. Trærne var dekorerte med hjemmelaget julepynt, englehår og små julelys som de hadde kjøpt i butikken. Alle spiste lutefisk som fiskerne hadde fisket om vinteren under Lofotfiske. Lutefisk lages av tørrfisk som vannes ut i seks dager, og legges i lut laget av bjørkeaske. Etter to dager er den giftig. For å gjøre den spiselig igjen, må den vannes ut igjen i flere dager.

Om ettermiddagen fikk huseieren to arbeidere til å kle seg ut som alver, og utstyrte dem med en sekk fylt med appelsiner og epler.

De gikk rundt til alle som bodde i Nusfjord og delte ut frukt. Så senket til slutt julefreden seg over Nusfjord».

EN | Norwegian